Referat medlemsmöte Kalle Bäck

 

Mariestadsbygdens Släktforskareförening

Referat från medlemsmöte i Mariestads släktforskareförening

 

Professor Kalle Bäck höll på onsdagskvällen den 14/9 ett föredrag under rubriken ”Torpare och backstugusittare under 1800-talet”. Föreläsningen som arrangerades av Mariestadsbygdens Släktforskareförening hölls i församlingshemmet och var öppen för alla.

 

Kalle Bäck som inte bara är professor i historia vid Linköpings Universitet, utan också författare till ett antal böcker, har intresserat sig för den enkla människans livsvillkor i sin forskning och i sitt författarskap.

Bäck menar att den vanliga, enkla människans liv och historia kan lära oss mer än vad traditionell historisk forskning om årtal, krig och regenter gör. I sitt föredrag uppehöll han sig vid det svenska torpets historia och berättade på ett mycket levande och medryckande sätt hur det kom sig att det en gång startade och varför det upphörde i mitten av 1940-talet. Han betonade att torpen spelade en mycket viktig roll för den svenska livsmedelsförsörjningen, speciellt under 1800-talet då befolkningen växte och odlingsmark var en bristvara. Möjligheten att anlägga torp blev en idealisk lösning både för att säkra tillgången på arbetskraft och för att ge en jordlös allmoge möjlighet till försörjning. Bäck berättade även om torparens ofta mycket hårda villkor i form av krav på att både man, hustru och barn skulle bidra med dagsverken på den gård torpet tillhörde. Ett hårt slit, som han ansåg att vi idag skördar frukterna av.

 

Kalle Bäcks föreläsning var lätt att ta till sig för oss släktforskare med rötter i den skaraborgska jordbruksbygden och säkert kände många av oss samhörighet med de torpmiljöer som beskrevs. Vid frågestunden efteråt ställdes många intressanta frågor som alla fick både uttömmande och ibland underfundiga svar. Föredraget avrundades med uppmaningen att värna om den vanliga människans historia och hårda slit, som vi alla påverkats av. Kvällen avslutades med kaffe och smörgås samt fortsatta resonemang vid borden.

 

Ingrid Nyman Johansson